torsdag 18. desember 2014

Misunnelse

De fleste av oss ønsker jo å bli sett på som gode mennesker. Man ønsker å bli likt og få aksept. Men hva vil det si å være et godt menneske? Hvis man ikke alltid klarer å være den andre forventer at en skal være, vil det da si at man ikke er et godt menneske?

Man skal jo helst ikke være misunnelig på andre, noen mener sågar at det er en av de mest ondsinnede følelsene et menneske kan ha. Misunnelse blir i den katolske troen sett på som en av de "syv dødssynder".  Å misunne vil jo si at man ikke unner en annen person den fremgangen den personen har. Eller...? Å se andre lykkes på områder hvor en selv har mislyktes gjør noe med selvtilliten. Og når det gjentar seg, så får man en følelse av å sitte med dårlige kort på hånden. Det blir da en ond sirkel. Det er ikke det at man ikke unner andre lykke, men man skulle så gjerne opplevd litt av den lykken selv også. Å ha den følelsen av at man i utgangspunktet har fått utdelt dårlige kort, hjelper jo ikke akkurat på selvfølelsen. Det er en destruktiv tankegang som blir vanskelig å komme ut av.

Misunnelse og sjalusi hører i hop. Det er ikke særlig positive merkelapper å få hengende på seg. Men igjen: er man et dårlig menneske om man skulle føle misunnelse og sjalusi av og til? Føler ikke alle et stikk av sjalusi eller misunnelse en gang i blant? Gjør det de da til dårlige mennesker?

For å bryte denne trenden er det viktig å innrømme for seg selv og andre at man faktisk er misunnelig. Ved å snakke med nære venner om det, så får man kanskje opp øynene for at de man ser på som så vellykkede, kanskje ikke har de samme oppfatningene om seg selv? Så må man prøve å fokusere på hva som faktisk er bra i ens eget liv.

Men det er vanskelig å se hva som er bra når man har slike dystre og destruktive tanker at "alle andre" har det så mye bedre. Så kjenner man skam fordi man føler det slik. Man vet jo at det egentlig er "forbudte" og negative følelser. Men barndommens minner fra gymtimene på skolen, der man skulle deles inn i lag og du alltid var den som står igjen til sist... de minnene er tunge og de setter spor. Så ungdomstiden... Det å ikke bli valgt, det å være hun som alltid satt hjemme mens andre var ute. Å tilhøre de som ikke blir sett... Følelsen av å være usynlig kan henge lenge i.

Det paradoksale er at man er redd for å miste nære venner, men væremåten gjør at man skyver de bort. For hvem vil være sammen med noen som så åpenbart er misunnelig og viser sjalusi? De utstråler jo ikke akkurat positive energier, snarere tvert imot. Det er verdt å tenke på, men ikke enkelt når man står midt oppi det.

Å akseptere seg selv for den man er er viktig for ens videre vekst. Når man aksepterer en side man anser som vond hos en selv, blir den ikke så farlig lenger. Trollet sprekker kan man si.

På nettsiden Yogaportalen.no fant jeg følgende artikkel om mindfulness og akseptering:

"Akseptering er altså ikke en bevegelse bort fra smerten ved vanskelige tanker og følelser, men heller en klar erkjennelse av at disse tankene og følelsene faktisk er der. Dette er viktig. For det er først når vi erkjenner at noe er virkelig, at vi faktisk kan gjøre noe med det.

Dette siste er faktisk svært viktig. For ofte kan akseptering bli blandet sammen med det å gi opp, eller med resignasjon. Akseptering er ikke det samme som å gi opp. Det er faktisk nært opp til det motsatte. Når vi gir opp, så henfaller vi til passivitet. Det har ingen energi i seg. Akseptering derimot har i seg både ro og styrke. Akseptering betyr kun å erfare en situasjon fullt og helt. Punktum.

På den måten kan vi si at akseptering er det samme som å leve livet på livets egne premisser, ikke på mine premisser. Akseptering innebærer å forholde seg til livet slik det er, og å gi slipp på hvordan jeg synes det burde være. Noen ganger kan det virke nærmest umulig, men likevel, all indre konflikt, lidelse og uro starter med et ønske om at noe skulle være annerledes enn det er. Dette er noe å reflektere over.

Det er vanskelig å akseptere vonde tanker og vanskelige følelser siden de skaper mye smerte, så det er forståelig å kjempe imot. Mange blir forvirret når de hører om akseptering i forbindelse med problemene sine. De skiller ikke mellom å gi opp og å akseptere, og tror at de blir bedt om å akseptere at de alltid skal ha problemer. Det er ikke det som menes. Hvis jeg skal beskrive det metaforisk vil jeg si at å akseptere betyr at du er oppmerksom på at du er himmelen og ikke skyene, du er havet, ikke bølgene. Å akseptere betyr at du er åpen nok til å romme all din erfaring."

(http://yogaportalen.no/index.php/yogabloggen-alt-om-yoga/61-viggo-johansen/411-mindfulness-og-akseptering)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar